Dugg.jpg
22 Aug Kjellmar Gusdal

DUGG - KONDENS PÅ GLASS

Dugg på vinduene inne

Innvendig kondens kan ofte finnes på soveromsvinduet vinterstid. I løpet av natten avgir vi store mengder fukt til luften gjennom pusten vår.

Mange foretrekker å holde soverommet relativt kjølig, og når du kombinerer det med dårlig ventilasjon og stor luftfuktighet, får du kondens.

Gardiner som er trukket for, reduserer luftsirkulasjonen ved vindusflaten og øker problemet. Mye planter inn mot vindusflaten kan ha samme virkning. Utlufting 2-3 ganger for dag vil avhjelpe, men ikke løse problemet.

 

Dugg midt i mellom

Befinner kondensen seg mellom glassene? Kondens mellom glassrutene betyr at forseglingen rundt glassene ikke er tett. Dette kan ikke repareres og glasset eller vinduet må skiftes. FØLG MED PÅ VÅR KAMPANJE SOM KOMMER OM ET PAR UKER!

Dugg på utsiden?

Dugg på utsiden av glasset er gjerne et kvalitetstegn. Det er et signal om at vinduet har god U-verdi, og dermed isolerer godt.

Isolerruter får stadig bedre isolasjonsevne og har derfor liten varmetilførsel fra rommet til det ytre glasset. Dette gjør at man av og til kan få utvendig dugg.

Vanligvis er dette et fenomen som først og fremst opptrer på morgenkvisten i vinterhalvåret og forsvinner etter kort tid. Synes du likevel det er sjenerende, er det mulig å gjøre noen tiltak for å redusere eller stoppe duggen utvendig.

Et større takutstikk, markiser, beplantning, bebyggelse eller andre former for avskjerming vil kunne redusere problemet.

Kilde: Byggforskserien 740.111, Sintef Byggforsk

 

Og til slutt, vi har ikke testet, men det sies å fungere. Dugg på innsiden av bilrutene løses ved å fylle en sokk med silisiumbasert kattesand, og legge den under setet. Så er det bare å prøve ????